K+F+I tevékenységek

K+F+I tevékenységek

Társaságunk folyamatos kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységet folytat saját projektekben, valamint vevői igényeknek megfelelő folyamatokat támogatunk,
melynek eredményeképpen prototípus termékeket állítunk elő.

FOCUS projekt

 

Emulzióshab Kisérleti Öntése a Nemzetközi Űrállomáson habgenerátor készülékkel.
Ügyfél: ESA, Európai Űrügynökség
Megrendelő: Admatis Kft., a készülék és a kísérlet tervezője.
A kivitelezést a Magyar Űripari Klaszter tagvállatai végezték. A Technoplast által gyártott elemek: doboz, ablak, burkolat, kezelőgombok.  A projekt célja a habosítási folyamat és a hab stabilitásának tanulmányozása volt, emulziós rendszerben mikrogravitációs környezetben, annak érdekében, hogy megalapozzuk a fémhabgyártási technológia fejlesztését.
A berendezést 2010.02.07-én tesztelte a ISS, Nemzetközi Űrállomáson Jeffrey Williams amerikai asztronauta.

Prototípus alkatrészek gyártása a repülőgépipar és az űripar részére

 

Justint, a humanoid robotot a Német Repülési Ügynökség (DLR) fejlesztette ki.
A Justin létrehozásának fő célja az volt, hogy új űrrobotokat készítsenek, amelyek műholdakra szerelhetők, az űrben különböző Földkörüli pályákon manőverezhetők, és a Földről irányíthatók. Alkalmasak legyenek más műholdak javítására.
A Technoplast a projekthez 23 darab vákuumöntött prototípus alkatrészt gyártott.

R+D+I+A, Kutatás+Fejlesztés+Innovációs tevékenység+ Ipari alkalmazás (műhold alkatrészek, orvostechnikai eszközök)

 

Alumíniumötvözet és titán alkatrészek súlycsökkenése a munkadarabok falvastagságának csökkentésével.
Egy tíz tagú nemzetközti konzorcium tagjaként részt vettünk a DynaMill FP7EU projektben, amit az acheni Fraunhofer IPT vezetett.

A projekt elnevezése: Vékonyfalú munkadarabok gyártása dinamikus CNC marási eljárással repülőipar, űripar és turbinaipar számára.
A projekt fő célja volt komplex CNC marási technológia kidolgozása, amely magában foglalja a FEM analíziseket, a vágószerszámok és a forgácsolási technológiák fejlesztését, a rögzítőeszközöket a rezgéscsillapításhoz, annak érdekében, hogy elérjük  a legjobb minőséget és a leghatékonyabb költségstruktúrát.

A projekt eredményei korlátozás nélkül elérhetőek az Európai Unió tagországai számára.

Alakos fémhab és műanyag/gumi kompozit alkatrészek fejlesztése és gyártása

 

Ütközési energia sokk csillapítása a BMW számára alumíniumhabból és műanyag/gumi kompozitból. (Kiállítás a BMW Welt-en 2014. 07. 08 -án.)
Ebben az esetben fém és nemfémes anyagok kombinált szerkezetét használjuk. A szerkezet alapja fémhab, amelyet CNC vágás, préselés, kovácsolás vagy szikraforgácsolási technológiával készítünk. A munkadarabok héja műanyag vagy gumi.

Az alkatrészek előnye:

  • mechanikai tulajdonságai majdnem megegyeznek a szilárd anyagokkal
  • súlya 60-70% -kal csökken
  • jó hang, rezgés és energia elnyelő képesség
  • könnyű feldolgozás

Szénszövetes-kompozit kézi laminálása STINGBIKE kerékpáralkatrész készítéséhez

 

A STINGBIKE kerékpár hajtásának filozófiája forradalmian új, lánc nélküli, kulisszás hajtóművet alkalmazó megoldás, ami egyenletes terhelést biztosít a kerékpározó részére. Ez az új kialakítás alapvetően különbözik a hagyományos hajtásrendszerektől és számos előnnyel jár. Innovatív és ötletes, mind a funkcionalitás, mind a megjelenés tekintetében.

A Technoplast a szénszövetes kompozitvázat és más kormányalkatrészeket készítette.

Alakos fémhab alkatrészek gyártástechnológiájának kidolgozása és a szükséges berendezések kifejlesztése

 

Az alakos alumínium alkatrész külső felülete egybefüggő vékony héjjal rendelkezik. Belső szerkezete hab-struktúrájú, mint az emberi csontok esetében.

Az alkatrészek előnye: mechanikai tulajdonságai majdnem megegyeznek a tömör anyagokéval, súlyuk a töredéke azoknak. Rendkívül változatos formák hozhatók létre. Felhasználási területek lehetnek: gépipar, autóipar, repülőgépipar, orvostechnikai műszergyártás stb.

A K+F projekt a Jedlik Ányos pályázat keretében valósult meg.
Témavezető: Admatis Kft.
Tagok: Miskolc Egyetem Polimermérnöki Tanszéke, BayNano Technológiai Intézet, Reform Kft., Technoplast Kft.

A projekt kidolgozása során nanotechnikai eljárás és injektálási technológia alkalmazásával kifejlesztettük az alakos alumínium alkatrészek gyártási technológiáját és a gyártáshoz szükséges berendezéseket. A kísérletek a Technoplast fémhab laboratóriumában végeztük. Négy év alatt több mint 3.500 kísérletet folytattunk.

Az eljárásokat szabadalom védi.

Kérjen Árajánlatot!

Amennyiben szolgáltatásunk valamelyike felkeltette érdeklődését, kérjen ajánlatot és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.